preskoči na sadržaj
vijesti

O projektu Together-to get there

Erasmus+ KA2 projekt Together-to get there
Broj projekta:  2019-1-FI01-KA229-060771_2
 
Prvi koordinator: Stanislava Kuharski, prof.
Drugi koordinator: Mario Jager, prof.
 
Na poziv ravnateljice škole u Finskoj naša se škola uključila u Erasmus+ KA 229 projekt Together-to get there. Riječ je o projektu  strateškog partnerstva šest zemalja: Finske, Grčke, Italije, Španjolske, Cipra i Hrvatske koji za glavni cilj ima jačanje ekološke osviještenosti učenika kroz primjenu timskog načina poučavanja i pozitivne pedagogije.  
Projekt traje dvije godine i podijeljen je u tri teme: zemlja, voda i zrak, s naglaskom na primjeni metoda pozitivne pedagogije (Avola, 2017). Na transnacionalnim sastancima u navedenim zemljama u vidu kooperativnog poučavanja, timskog rada i interdisciplinarnih projektnih aktivnosti obrađuju se pojedine teme, razmjenjuju ideje, metode i iskustva koja će se prenositi i primjenjivati u školama zemalja sudionica. 
Učenici svih škola- sudionica projekta će se povezati te tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta sudjelovati u aktivnostima predviđenim za učenike. Sve se aktivnosti odvijaju na engleskom jeziku što će dugoročno utjecati i na razvoj  jezično-komunikacijskih vještina i  kompetencija svih sudionika. Sudjelovanjem u projektu učitelji i učenici primjenjuju nove motivacijske metode učenja i poučavanja koje potiču razvoj životnih vještina, mentalnog i fizičkog zdravlja, kritičkog razmišljanja i kreativnosti te podižu ekološku osviještenost kao i pripadnost europskom kulturnom nasljeđu.
Škole koje sudjeluju u projektu su: Kaakkurin koulu, Oulun kaupunki, Finska; A' PRIMARY SCHOOL OF MAKEDONITISSA, Cipar;  Istituto Comprensivo "Carlo Urbani", Italija; Osnovna škola Franje Krežme, Hrvatska; CEIP MESTRE PERE GARAU, Španjolska i 9th Primary school of Arta, Grčka.
Ukupna financijska potpora za projekt koji traje 24 mjeseca, počevši od 1.9.2019. završno s 31.8.2021. je 177.757,00 eura, od čega  bespovratna sredstava dodijeljena OŠ Franje Krežme iznose 33.270,00 Eura. Prvi transnacionalni sastanak predviđen je za studeni 2019. godine i održat će se u našoj školi, čime započinje dvogodišnja suradnja učitelja i učenika svih zemalja sudionica.
 
*Više o samom projektu, planiranim aktivnostima, zadacima, ishodima i diseminaciji iz projektne prijave možete pročitati u školskom kurikulumu (str.101-103) na mrežnim stranicama škole.
 
*Dokument na engleskom jeziku: evaluacija projektne aplikacije
 
https://photos.app.goo.gl/KEuPoavcM6Unwezi8
 
Stanislava Kuharski
  :: opširnije :: 


objavio: Mario Jager  datum: 1. 10. 2019. 16:02

Erasmus+ KA2 projekt: Together to get there - projektne aktivnosti od ožujka do lipnja

Kako očuvati  mora i oceane? Zašto je plastika štetna i kako reciklirati? Koja su svojstva vode i kako ju kreativno prikazati? Što učenici 3.a imaju zajedničko s učenicima s Cipra? Sve to, i mnogo više, imali su priliku saznati učenici i učitelji naše škole  tijekom projektnih aktivnosti koje su tijekom svibnja i lipnja provodili u suradnji s učenicima iz europskih zemalja u sklopu  Erasmus+ KA229 projekta strateškog partnerstva Together-to get there,  koji za glavni cilj ima jačanje ekološke osviještenosti učenika kroz primjenu timskog načina poučavanja i pozitivne psihologije. Po završetku razrednih projekata, uz podršku učiteljskih timova, naši su se učenici putem videokonferencijskog sata povezali i družili s učenicima iz Finske, Grčke, Italije, Španjolske i Cipra, kada su na engleskom jeziku predstavljali svoje kreativne uratke te  razmjenjivali rezultate svojih istraživanja, nova saznanja,  vještine i zanimljivosti o svojim školama i zemljama. 

 „Učenici su bili sretni, ponosni i jako zadovoljni. Nakon susreta učenici su izražavali  svoje oduševljenje  i želju za novim sličnim susretima na  nekom novom projektu.   Zadovoljstvo je bilo promatrati interes, aktivnost i veliko uzbuđenje učenika u novim načinima učenja. Ovakav način učenja i razmjene znanja  je poticajan  i za učenike i učitelje.“, učiteljica Sandra Binder. 

Više o projektnim aktivnostima (izvješća, fotografije i videozapisi po razredima) pogledajte na poveznici.

                                                            Stanislava Kuharski, koordinatorica projekta

  :: opširnije :: 


objavio: Mario Jager  datum: 26. 8. 2021. 22:16

Izbor loga za Erasmus+ KA2 projekt Together-to get there - primjer dobre prakse Vijest ima dokument u privitku

U PDF dokumentu je priložen primjer dobre prakse Izbor loga za Erasmus+ KA2 projekt Together-to get there.

  :: opširnije :: 


objavio: Mario Jager  datum: 26. 3. 2020. 13:00

Drugi transnacionalni projektni sastanak KA2 Erasmus+ projekta Together-to get there

Drugi transnacionalni sastanak održao  se od 18. do 21. veljače 2020. u školi Kaakkurin koulu, Oulun kaupunki, Finska, gdje smo započeli s projektnom temom voda.

Projektni tim učitelja škole je, zajedno s učenicima, odradio sve dogovorene aktivnosti i pripremio materijale za sastanak. Finski domaćini su pripremili raznovrsne projektne aktivnosti poput timskog poučavanja s uvidom u praksu pozitivne psihologije u njihovoj školi, proučavanje vode kroz aktivnosti na snijegu i ledu, upoznavanje s metodama recikliranja i ekološkom osviještenosti finskih učenika, kao i posjet Arktikumu i selu Djeda Mraza u Laponiji. 

Kako nam je bilo pročitajte nadalje u izvješću po danima. 

1. dan

Djelatnici i učenici škole dočekali su nas u jednoj od dvije sportske dvorane kratkim glazbenim programom i svečanim proglašenjem našeg učenika Mateja Olujića pobjednikom logo-natječaja cjelokupnog projekta.

Škola Kaakkuri u Oulu  osnovana je 2004. godine. To je osnovna škola koja u odjelima od 1. do 9. razreda ima 851 učenika. U školi radi oko 67 učitelja te 12 školskih savjetnika i asistenata. U okviru škole djeluje i vrtić. Nakon prvih minuta provedenih u školi začudile su nas dvije stvari: većina učenika hoda po školi u čarapama i drugo - nevjerojatan mir. Unatoč tolikom broju učenika, tijekom odmora nema trčanja, vike i galame. Sve djeluje vrlo smireno i odmjereno. Jedan od učitelja i savjetnika za učenike, objasnio nam je kako svakodnevno ipak obavi desetak razgovora s učenicima koji ne poštuju pravila ponašanja i o njima obvezno obavijesti roditelje.

Škola je podijeljena u funkcionalne odjele koji djeluju kao svojevrstan dnevni boravak za pripadajuću skupinu učenika te pruža mogućnosti za različite načine učenja, odmora, zabavnih aktivnosti ili fleksibilne nastavne programe. Nismo brojali, ali procijenjujemo kako u školi postoji oko 30 trosjeda, sofa i fotelja, nekoliko stolova za stolni tenis i mnogo ugodnih kutaka za odmor ili učenje.

U finskim školama učenici imaju istog razrednog učitelja sve do 6. razreda. Velika promjena nastupa tek u 7. razredu. Tada se uvode novi predmeti kao što su kućanstvo. Integrirana nastava o okolišu nakon 6. razreda dijeli se na fiziku, kemiju, biologiju, geografiju i zdravstveni odgoj. Obavezno se nastavljaju do tada izborni predmeti „rukotvorstva“, sada kao obvezni predmet za koje je škola vrhunski opremljena. Oduševila nas je učionica za kuhanje s oko 10-tak štednjaka, krojačnica u kojoj učenici sasvim ozbiljno kroje i šiju, a posebno tehnička radionica opremljena alatima i strojevima od koje bi se mnoge naše profesionalne radionice postidjele. (Učenici u njoj proizvode čak i namještaj!) Knjižnica je otvorena i ugodna pa si učenici sami traže knjige koje im trebaju. Informatička učionica smještena je u svojevrsnu prozirnu „kutiju“ koju je i sam arhitrkt nazvao „Svemir u svemiru“.

Škola ima kuhinju koja dnevno pripremi 3 000 obroka za svoje potrebe i uslužno za okolne ustanove. Učitelji imaju uz zbornicu i svoj dodatni ugodan prostor za druženje i odmor. Školu okružuje ogromno i vrhunski opremljeno dvorište na koje su svi učenici obvezni izaći tijekom velikog odmora.

Većina zidova je u cijeloj zgradi ostakljena pa sve djeluje vrlo prijateljski i pridonosi zajedničkoj ugodnoj atmosferi koja je i nas sve obuzela tijekom boravka u školi.

Nakon vođenog obilaska škole, mogli smo slobodno obilaziti razrede te hospitirati na tzv. "well-being lessons“, odnosno satima „dobrobiti“ i „blagostanja“ na kojima učenici s učitelji(ca)ma razgovaraju o temama kao što su prevenciji nasilja, kako se dobro osjećati, kako zdravo živjeti i slično. Saznali smo i kako su „well-being lessons“ u Kaakkuri školi dio školskog kurikuluma te ih imaju obavezno šest puta godišnje. Kako su se sati u višim razredima (7.-9.) održavali od 10:45 od 11:45, a u nižima od 11:45 do 12:45, stigli smo obići nekoliko razreda.

Od 13:00 do 14:30 slušali smo predavanje naših finskih kolega na temu „Co-teaching“. Saznali smo kako je u Kaakkuri školi za vrijeme nastave u većini razreda istovremeno po dva učitelja. Objasnili su nam prednosti suradnje s drugim učiteljem  te pojasnili nekoliko oblika takvoga rada.

Predavanje o pozitivnoj psihologiji vodila je naša učiteljica Stanislava Kuharski. Pojasnila je pojam pozitivna psihologija te dala nekoliko jednostavnih metoda i tehnika kako vježbati i (re)programirati svoj um za sreću.

Sretni i zadovoljni uputili smo se za Nallikari gdje smo uživali u zimskim radostima te mogli vidjeti čime se finska djeca po zimi bave u slobodno vijeme.

Prvi dan zaključili smo šetnjom po predivnoj, zaleđenoj plaži (hrabri su se usudili  i hodati po ledu na Baltičkom moru) te zajedničkom večerom u obližnjem restoranu.

2. dan 

Drugi dan našeg posjeta Finskoj započeo je timskim poučavanjem, odnosno predstavljanjem naše države učenicima Kaakkurin škole. Učitelji su u paru predstavili obilježja naše domovine, njezine prirodne ljepote i posebnosti, poznate sportaše te mnoge druge zanimljivosti koje Hrvatsku čine poznatom u svijetu. Učenici su pažljivo slušali, postavljali pitanja, a neki od njih su ljepote Hrvatske vidjeli i uživo prilikom posjeta Lijepoj našoj.


Nakon predavanja, s učenicima šestih razreda smo se uputili prema obližnjem sportskom centru koje je udaljeno 200 metara od škole. Na putu do klizališta mogli smo vidjeti kako učenici provode odmor u dvorištu škole koje je bilo prekriveno snijegom i ledom.

Mnogi učenici treniraju hokej na ledu pa smo iz prve ruke vidjeli kako učenici igraju-pravi mali profesionalci. Naši su učitelji imali priliku stati na led, a neki su se čak i okušali u hokeju na ledu.

Tridesetak kilometara od grada Oulua nalazi se odmaralište na brzacima rijeke Kiiminkijoki. Područje se sastoji od malih otočića na rijeci koji su povezani visećim mostovima. To je mjesto s označenim stazama za šetnju, ribolov i uživanje u prirodnim ljepotama. Na posebno označenim mjestima može se roštiljati. Tamo su nam finski učitelji i učenici pripremili pečene kobasice i poslužili poznate finske rolice s cimetom (Korvapuusti)- u doslovnom prijevodu “ošamareno uho”. Imali smo prilike vidjeti kako Finci uživaju u prirodi čak i ako je sve prekriveno snijegom.

3. dan

U ranim jutarnjim satima, treći dan boravka na sjeveru Finske, uputili smo se autobusom u više od 200 km od Oulua udaljeni Rovaniemi. Bili smo oduševljeni količinom snijega, no ne i temperaturom, koja je toga jutra bila -22.

Izvrsno vođena tura kroz muzej Arktika približila nam je težak način života u polarnim uvjetima, prirodu Polarnog kruga, klimu i njezine specifičnosti, godišnja doba i život nomada sjevera Skandinavije, Laponaca (Saami peoples).

Selo Djeda Mraza doslovno nas je ostavilo bez riječi, a svatko od nas se osjećao ponovo kao malo dijete. Vozili smo se tisuću metra kroz šumu prekrivenu snijegom saonicama Djeda Mraza koje su vukli sobovi, poslali razglednice iz Glavne pošte Djeda Mraza, stajali na mjestu gdje počinje Arktički krug te dobili certifikate za isto. Sve smo dokumentirali stotinama fotografija. Bilo je to iskustvo koje spada u situacije ‘jednom u životu’, a posebno razgovor s Djeda Mrazom koji, zaista, sve zna!

Naši ljubazni domaćini odveli su nas na večeru u  Treehouse hotel, gdje nam je bila poslužena večera finskih specijaliteta: pirjani sob s brusnicama, a za desert laponska topla juha s tostiranim kockicama mekog kravljeg sira.

4. dan

Ujutro smo se uputili, s finskim učenicima, u Rusko – waste treatment centre (centar za obradu otpada). Rusko je najveći od nekoliko sličnih centara za otpad u okrugu Oulu. Zaposlenica centra nas je povela u obilazak u kojem nas upoznaje s djelovanjem centra i načinima obrade otpada. Saznajemo načine prikupljanja i razvrstavanja otpada koji su složeniji od trenutnog sustava prikupljanja otpada u Hrvatskoj. Za većinu materijala postoje podkategorije za daljnje razvrstavanje, a za dio zbrinjavanja npr. ambalažnog otpada odgovorne su kompanije koje ih proizvode. Na ulazu u Rusko centar nalazi se benzinska postaja na kojoj se može kupiti biodizel proizveden u Rusko centru od biološkog otpada. Saznajemo i da samo mali postotak otpada završi na deponijama dok se većina zbrinjava na druge načine.

Nakon posjete centru Rusko odlazimo s učenicima u trgovački centar u kojem prikupljeni otpad iz domaćinstava stavljamo u strojeve i kontejnere za povratnu ambalažu. Sustav prikupljanja plastičnih i staklenih boca je sličan kao u Hrvatskoj tj. dobije se povrat novca, ali je definiran veličinom boce. U trgovačkim centrima prikupljaju se i ostale vrste otpada (drvo, metal, biootpad…), što olakšava stanovnicima Finske da se riješe otpada pri odlasku u kupovinu.

Poslije  su, prema programu, bile prezentacije o vodama u matičnim zemljama i o odrađenim nastavnim satima vezanim za temu „Voda“.  Sudionike susreta  smo upoznali s istraživanjima naših učenika i učitelja o vodi u Osijeku i okolici. Predstavljene su i posjete naših učenika gradskom vodovodu, radionicama na Festivalu znanosti, Kopačkom ritu i obalama rijeke Drave.

Koordinatorice projekta su nas zatim upoznale s daljnjim planovima i obvezama do susreta u Mallorci, a na kraju sastanka održana je dodjela certifikata i razmjena simboličnih darova iz matičnih država. U popodnevnim satima smo se uspjeli malo odmoriti i pripremiti za završnu večeru i druženje svih sudionika te oproštaj do sljedećeg susreta u Španjolskoj.

Osvrt na boravak u Finskoj (film).


5. dan

Zadnji dan boravka u Finskoj, a između dva avionska leta, proveli smo u posjeti Helsinkiju, glavnom gradu Finske. Pješačkom turom posjetili smo atrakcije Helsinkija:  Glavni gradski trg, tržnicu (koja je na žalost bila zatvorena pošto je bila nedjelja), Helsinki katedralu, Uspenski katedralu, Crkvu u kamenu (Rock Church) i Nacionalnu knjižnicu Oodi. Knjižnica za 21. stoljeće, otvorena u prosincu 2018., ostavila nas je bez daha. Opuštena, ali radna atmosfera nedjeljnog dana, sve generacije na jednom mjestu (od malih beba do starijih ljudi), kafić i restoran u prostoru knjižnice, prostorije zvučno izolirane za tihi rad, mogućnost ležanja na sofama i naslonjačima, pri tom ležerno izuvene obuće, interaktivni kutak Europske unije….sve to na 3 kata modernog zdanja u centru glavnog grada Finske, nisu mogli biti bolji način za zaokružiti naš boravak u Finskoj u okviru Erasmus+ KA2 projekta.

Stanislava Kuharski

  :: opširnije :: 


objavio: Mario Jager  datum: 6. 3. 2020. 16:32

Elementi pozitivne psihologije-primjer dobre prakse Vijest ima dokument u privitku

U PDF prilogu se nalazi primjer dobre prakse Elementi pozitivne psihologije.

  :: opširnije :: 


objavio: Mario Jager  datum: 2. 3. 2020. 10:35

Videokonferencija: Učenici šest europskih zemalja- zajedno (primjer dobre prakse) Vijest ima dokument u privitku

U PDF obliku se nalazi primjer dobre prakse: Videokonferencija: Učenici šest europskih zemalja- zajedno.

  :: opširnije :: 


objavio: Mario Jager  datum: 4. 2. 2020. 10:30

Team teaching- učitelji i učenici Europe zajedno-primjer dobre prakse Vijest ima dokument u privitku

U PDF privitku se nalazi primjer dobre prakse suradnje, učenja i poučavanja Team teaching- učitelji i učenici Europe zajedno.

  :: opširnije :: 


objavio: Mario Jager  datum: 9. 12. 2019. 11:01

Prvi transnacionalni projektni sastanak Erasmus+ KA2 projekta Together-to get there

Naša je škola od 4. do 8.11.2019.  bila domaćin prvog transnacionalnog sastanka u projektu KA2 Erasmus+ Together-to get there, čime je započela  dvogodišnja suradnja učitelja i učenika svih zemalja sudionica. Posjetilo nas je 20 učitelja iz 5 europskih zemalja (Finska, Grčka, Italija, Cipar i Španjolska) s kojima su učenici i učitelji naše škole provodili razne projektne aktivnosti te sudjelovali u bogatim popratnim sadržajima.

U skladu s temeljnim projektnim tematskim poveznicama: ekologija, europsko naslijeđe i pozitivna pedagogija, dodatno smo dekorirati školu učeničkim radovima. Učitelji su osmišljavali vizualne poveznice nastavnih predmeta  s temom projekta i u suradnji s učenicima i uz stručnu pomoć učiteljice likovne kulture prof. Nevenkom Mudri Mušanić ukrasili prostor škole. Učenička zadruga škole, pod vodstvom učitelja Ivane Zakanji i Maria Jagera, izradila je prigodne darove za naše goste koje ćemo podijeliti zadnjega dana. 
* poveznica- Album: dekoracija škole i darovi 
https://photos.app.goo.gl/5xY5xKd9br5eKNUT6


  

Svi su sudionici prethodno bili upoznati s hodogramom obveznih projektnih aktivnosti i planiranih popratnih sadržaja, te smo ih različitim mrežnim materijalima upoznavali s regijom u koju dolaze, s naglaskom na temu projekta.
*poveznica- Album: Hodogram/ slike Osijeka, Walking Osijek, Kopački rit….
https://photos.app.goo.gl/LtekMXbbB5YhYhSMA
https://www.youtube.com/watch?v=EUDjnq1KUyM   (Walking Osijek)
https://www.youtube.com/watch?v=LuQJbI23ypU The Art of Travel (2018.) - promotional video Osijek - Baranja County (Croatia)


    1. DAN - ponedjeljak, 4. studenog 2019.

Nakon srdačnog dočeka u školi, našim smo gostima prikazali kratki kulturno zabavni program dobrodošlice, u sklopu kojeg smo ih upoznali s našom tradicijom, školom, gradom i zemljom. Ravnateljica Jadranka Jurić i koordinatorica projekta Stanislava Kuharski pozdravile su naše goste i zaželjele im dobrodošlicu, a u programu su sudjelovali Zbor i Bubnjari pod vodstvom prof. Nives Boras te Mala folklorna skupina pod vodstvom učiteljice Lidije Hećimović. Program su na engleskom jeziku moderirale učenice Leona Grkinić i Ana Bosančić, a učenici Andro Čokolić i Boris Milojević prezentacijom su predstavili našu školu, grad i zemlju.
*povezica- Album : Program dobrodošlice
https://photos.app.goo.gl/cFqww2Grkw6YgJ5W6


                                                              

Nakon međusobnog predstavljanja i upoznavanja učitelja te razgledavanja škole koordinatorice iz Finske ukratko su predstavile projekt, ciljeve i očekivanja.
Tema ovog prvog transnacionalnog sastanka je zemlja. Svi učitelji uključeni u projekt prvi su dan razmjenjivali pripremljene materijale i osmišljavali nastavne sate na kojima će sljedećeg dana u timovima poučavati naše učenike.
Kao i svakog dana sastanka, u pauzama za ručak i okrjepu smo se družili te razmjenjivali iskustva i dojmove. Gosti su imali priliku kušati domaće proizvode i kolače karakteristične za našu regiju, koje su za njih pripremili djelatnici naše škole. 

*poveznica- Album Cro meeting: priprema nastave i druženje
https://photos.app.goo.gl/frq6cWdxpdqs6VTh9

Prvi dan završili smo turističkim razgledavanjem  Osijeka i zajedničkom večerom.

*poveznica: Album- razgledavanje grada i večera
https://photos.app.goo.gl/sHKgpKuSPLXvZ55QA

    2. DAN- utorak, 5. studenog 2019.
Drugoga dana su učitelji u timovima održavali prethodno pripremljenu nastavu učenicima naše škole.
U 3.a razredu u timu su poučavale učiteljice Stella Milonopoulou (Grčka) i Ksenija Vilić (Hrvatska) 
U 4.a Christos Pappas  (Grčka) i Ksenija Rumora  (Hrvatska)
U 6.a Laura Gennaretti  (Italy) Zvonimir Stipešević (Hrvatska)
U 6.b Carme Quetglas Riutort (Španjolska) i Marina Stuhli  (Hrvatska)
U 7.a Andreas Karamanlis (Cipar) i Dunja Hajduković  (Hrvatska)
U 7.b Taisa Keskinarkaus  (Finska)  i Donatella Filonzi  (Italija)
U 8.a Paula Loukkola  (Finska)  (Fin) i Patrizia Barboni (Italija)
U 8.b Timo Pulkkinen (Finska)  i Roberta Corinaldesi  (Italija)
Učenici petih razreda i učiteljica Margareta Zdelar su pripremali EU sajam za sljedeći dan.

*poveznica: Album- Team teaching
https://photos.app.goo.gl/KqKgUpHEj2Am2v6TA

    3. DAN- srijeda, 6. studenog 2019.
Dan smo proveli na cjelodnevnom zajedničkom izletu u Kopačkom ritu i Baranji kako bi se gosti upoznali s prirodnim i kulturnim bogatstvom naše regije, s naglaskom na ekologiju. 
U Kopačkom ritu slušali smo predavanje o ekološkoj raznovrsnosti ovog parka prirode, posjetili smo multimedijalni centar, razgledavali rit poučnom stazom i vožnjom brodom. Nakon okrijepe u Karancu posjetili smo Ulicu zaboravljenog vremena gdje smo saznali više o bogatstvima i tradiciji ovoga kraja. Ostatak dana proveli smo na Eko gospodarstvu Orlov put gdje smo se kroz radionice upoznali s ekološkom proizvodnjom imanja i počastili ukusnim tradicionalnim ekološki proizvedenim delicijama. 
*poveznica: Album- 3. dan: Izlet u kopački rit i Baranju
https://photos.app.goo.gl/7KcmkSv1WXi2YqdN8


    4. DAN- četvrtak, 7. studenog 2019.
Zadnji dan sastanka započeo je evaluacijom nastave. U timovima i u razredima kojima su predavali  učitelji su zajedno s učenicima evaluirali nastavne sate, s naglaskom na metode poučavanja, naučene sadržaje i njihovu primjenu, a prije svega na nova iskustva i pozitivnu pedagogiju, tj. kako su se svi sudionici nastavnog procesa osjećali pri takvim oblicima učenja i poučavanja.
Pozvali smo i  druge drage goste: roditelje, predstavnike lokalnih suradničkih organizacija i predstavnike Grada da nazoče brojnim raznovrsnim događanjima za zadnji dan projektnog sastanka u našoj školi  i uveličaju svečanost podijele certifikata svim sudionicima projekta. 
Dogradonačelnica Žana Gamoš,  brojni gosti i mediji su se  odazvali našem pozivu i tako dodatno naglasili važnost sudjelovanja u ovakvim projektima.

U holu škole učenici su pripremili EU sajam kojim su predstavili zemalje Europske unije i svoje poznavanje europskih zemalja- sudionica ovog projekta.
* poveznica: Album- EU sajam
https://photos.app.goo.gl/furfkayiD43pe1vs6

Zajedno smo posadili drvo za bolju i zeleniju budućnost 
*poveznica: Album- sadimo Together tree
https://photos.app.goo.gl/8ZbQtQ9a5xKtynC29

                               
Svečano smo podijelili certifikate svim sudionicima te razmijenili darove. 
Uz oduševljenje svim događanjima i izrazito pozitivnu evaluaciju sastanka u Osijeku koordinatorice iz Finske najavile su drugi transnacionalni sastanak koji će se održati u veljači u školi u Oulu, Finska. Dan smo završili svečanom večerom, razmjenom dojmova i dogovorima za sljedeći projektni sastanak.

*poveznica: Album- završni film, podjela certifikata i svečana večera
https://photos.app.goo.gl/GtBAuThhXa45sSGV6

Mediji su popratili sva događanja te objavama  doprinijeli promociji škole i samog projekta. 
*poveznica: Mediji: fotos & Tv reports 
https://photos.app.goo.gl/7sYSfh3E9Ac4Vgvz9 

*poveznice:
HRT

DOBRO JUTRO HRVATSKA UŽIVO
Naš prilog možete pogledati od 5.20 do 9.25 minute
https://hrti.hrt.hr/…/hrti.hrt.hr/bde70a99-6f1b-4c87-ba2a-9…

HRT- Županijska panorama
https://www.facebook.com/1534041390146383/videos/464440671093257/?t=30

Osječka tv (od 9. minute)
https://youtu.be/sxqTAGCx_KA

STV
https://youtu.be/ADU0looLJ3w
Glas Slavonije
http://www.glas-slavonije.hr/415462/3/Uce-o-ekologiji-iz-iskustava-pet-EU-zemalja

 

Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su svojom potporom, proizvodima i uslugama doprinijeli promociji naše škole, grada i regije. 

Posebno, još jednom, i od srca,  zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji ovog sastanka.

Sve možete pratiti i na školskim Facebook stranicama Krežmolina i OŠ Franje Krežme.

Stanislava Kuharski

  :: opširnije :: 


objavio: Mario Jager  datum: 20. 11. 2019. 16:08

Najava prvog transnacionalnog projektnog sastanka

OŠ Franje Krežme- domaćin  prvog transnacionalnog projektnog sastanka 
KA2 Erasmus+ projekta Together-to get there

Naša je škola od 4. do 8.11.2019. domaćin prvog transnacionalnog sastanka u projektu KA2 Erasmus+ Together-to get there,  kada nam dolazi 20 učitelja iz 5 europskih zemalja (Finska, Grčka, Italija, Cipar i Španjolska) s kojima će učenici i učitelji naše škole provoditi razne projektne aktivnosti. 
Od same projektne ideje i početka suradnje, u veljači 2019., preko prihvaćanja projekta u srpnju 2019.,   prošli su mjeseci pisanja, planiranja i organiziranja. Kako će OŠ Franje Krežme biti prvi domaćin učiteljima iz svih zemalja sudionica u ovom projektu, a i po prvi puta organiziramo događaj ovakvog tipa u našoj školi, intenzivne pripreme traju još od početka ove školske godine. S obzirom da je riječ o međunarodnom projektu i ujedno promociji našeg grada i škole, iznimno je važno sve dobro osmisliti i organizirati, od obveznih projektnih aktivnosti do popratnih sadržaja za vrijeme cjelokupnog trajanja projektnog sastanka.
Okvirni hodogram obveznih projektnih aktivnosti kao i planiranih popratnih sadržaja predstavljeni su Učiteljskom vijeću, Vijeću učenika, Vijeću roditelja i Školskom odboru, a projekti tim naše škole u suradnji sa svim učenicima i učiteljima započeo je zahtjevne pripreme kako bismo se što bolje predstavili kao prvi domaćini u cijelom projektu.
U skladu s temeljnim projektnim tematskim poveznicama: ekologija, europsko naslijeđe i pozitivna pedagogija, dodatno ćemo dekorirati školu učeničkim radovima, a učenička zadruga škole izradit će prigodne darove za naše goste. Organizirat ćemo prigodan kulturno zabavni program dobrodošlice, u sklopu kojeg ćemo goste upoznati s našom tradicijom, školom, gradom i zemljom.
Tema ovog prvog transnacionalnog sastanka je zemlja. Svi učitelji uključeni u projekt će pripremati nastavu, poučavati u timovima, te zajedno s učenicima evaluirati sate. Predviđen je i jednodnevni zajednički izlet u Kopački rit i Baranju kako bi se gosti upoznali s prirodnim i kulturnim bogatstvom naše regije, s naglaskom na ekologiju. Učenici će pripremiti i predstavljanje EU zemalja, a zadnji ćemo dan svi zajedno posaditi drvo za bolju i zeleniju budućnost. Planiramo pozvati i duge drage goste: roditelje, predstavnike lokalnih suradničkih organizacija i predstavnike Grada da uveličaju završnu svečanost, kao i medije koji bi popratili sva događanja te objavama  doprinijeli promociji škole i samog projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Mario Jager  datum: 1. 11. 2019. 16:06
 


English

Oglasna ploča

Udžbenici

Popis udžbenika nalazi se u priloženom dokumentu.

(kupuju se naslovi označeni plavom bojom)

Priloženi dokumenti:
Popis udzbenika 21 22.zip


Projekti


Korisni linkovi

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju